Fråga - Vågar jag amma när jag tar puri-nethol?

Fråga

Hej! 

För sju år sedan blev jag diagnoserad med ulcerös colit. Jag har väl, mer eller mindre, haft ett och samma skov sedan dess och har provat massvis med mediciner som inte har fungerat, så nu har min läkare gett mig puri-nethol.

Saken är den att jag ammar min sex månader gamla dotter. Vi håller visserligen på att försöka introducera henne mer och mer till vanlig mat, men bröstmjölken är ju ändå hennes största näringskälla i nuläget. 
Jag har varit väldigt orolig över detta - just för att jag läst att man absolut inte ska amma när man tar denna medicin, men min läkare sa att det är okej. Jag litar på henne, det är inte det det handlar om, men det jag undrar är om det finns någon som helst risk att min lilla dotter kan få sota för att jag tar puri-nethol? Kan hon råka ut för de biverkningar som står listade, eller något annat? Jag känner mig hemsk varje gång jag ammar, det känns inte bra alls.. 

Väldigt tacksam för svar 
/A 

Svar

Hej! 

Nej du behöver alls inte ha någon oro över din behandling med Puri-nethol och bieffekter vid amning. 
Det är ju så att det som står i FASS är baserat på de studier som fanns vid registreringen av preparatet för länge sedan. Som alltid vid registrering av ett nytt preparat så hade man då ingen kunskap om preparatets effekter på gravida eller ammande barn. Prövningar på läkemedel görs ju aldrig på gravida.

Med tiden så får man alltmer erfarenhet av ett läkemedel. När det gäller just detta läkemedel (och ”kusinen Imurel=Azatioprin) har man dessutom mer kunskap än om något annat läkemedel över huvud taget. 
Sedan länge så finns det ett flertal studier med rekordstort antal patienter som mycket tydligt visar att behandling med Puri-nethol vid graviditet och amning är riskfritt. Förutom detta så finns det studier med Patienter med inflammatorisk tarmsjukdom som medicinerat med Puri-nethol utan att man kunnat se några bieffekter på mor eller barn. 
Du kan släppa all oro för att du skulle skada ditt barn med amningen. 

Hälsningar 
Per Karlén