Fråga - Samband mellan rosacea och förvärrade symtom med Imurel?

Fråga

Hej!
Kort bakgrund: För övrigt fullt frisk kvinna med två barn född -75. Diagnos Rosacea för ca 7 år sedan. Behandlad med Créme och periodvis Tetralysal. 
För 2 år sedan debuterade min ulcerös colit. Kortison och Penthasa sattes in. Efter nedtrappning av kortison - nytt skov. Imurel lades till. Besvärsfri med den medicineringen sedan ca 1 år tillbaka. Min dos av imurel är idag 100 mg/dag. 

Min Rosacea har det senaste halvåret förvärrats riktigt ordentligt, trots att jag äter Tetralysal. Utslag och "finnar" på hals, rygg och ansiktet ser inget vidare ut alls. Har hittat väldigt lite dokumenterat kring samband mellan rosacea och förvärrade symtom med Imurel. 

Lider en hel del av detta, men vill ju samtidigt inte få ett nytt skov på halsen....

Kan jag prova sätta ut imurel och se om det blir bättre? 

Med vänlig hälsning,
Viola 

Svar

Hej Viola!
Min erfarenhet är att det sannolikt för vissa patienter finns ett positivt samband mellan Imurelbehandling och rosacea. Som du skriver så finns just ingen dokumentation i frågan. Tanken har varit att studera om ett samband verkligen föreligger men det har inte funnits tid. Rosacea samvarierar ju även med själsligt illamående och man kan givetvis spekulera i andra samband.
Visst kan du sätta ut Imurel men risken är ju inte liten att du återfår inflammationen i tarmen så en plan bör finnas. Ofta kommer de första symptomen 3-4 veckor efter utsättningen. Sannolikheten för förnyad lika god effekt mot tarminflammationen vid återinsättning av Imurel är mycket stor.

Får du en tydlig lättnad i hudförändringarna men tarminflammationen blossar så kan man gå två olika vägar. En är försök med roaccutan (licensläkemedel pga fosterskadande effekt-skrivs endast ut av hudläkare) och en annan är övergång från Imurel till s.k. biologisk behandling mot den ulcerösa koliten.

Eventuell Imurelutsättning bör du göra i samråd med din mag-tarmläkare.

Hälsningar
Per Karlén