Fråga - Krampaktiga smärtor ifrån ändtarmen

Fråga

Hej!
2010 fick jag diagnosen ulcerös proktit. Jag har haft ganska envisa skov efter detta men efter kostomläggning och medicinering har jag lyckats få ordning på det sedan ett drygt år tillbaks. 
Men nu till min fråga. Sedan december 2013 har jag börjat få smärtor ifrån ändtarmen. Det känns som fruktansvärda kramper. I början dök de upp en gång i månaden ungefär, men sen tre månader tillbaka så kommer de flera ggr i veckan. Det ända som hjälper är att spruta in xylocain-gel i ändtarmen. Jag har sökt för smärtorna på medicinmottagningen där jag går för min proktit och de har gjort flera rektoskopier men kan inte finna förklaringen till mina smärtor. Jag är helt socialt handikappad och känner mig förtvivlad efter hjälp. Jag har läst om botox-injektioner. Har ni nån aning om vart jag kan vända mig för fortsatt utredning? Jag bor i Göteborg.

Tacksam för svar!!
Mvh
Maria 

Svar

Hej Maria!
Det vanligaste tillståndet med smärtor från ändtarmen är kramper som man får i samband med tarmtömning vid samtidig inflammatorisk aktivitet i tarmens slemhinna.
Du beskriver dock krampartad smärta som kommer flera gånger i veckan men tidigare någon gång per månad. Detta tycks ju heller inte ha samband med inflammatorisk aktivitet i din ulcerösa proktit som nu är välkontrollerad.

Det jag då tänker på är ett tillstånd som kallas proctalgia fugax och som kommer ofta helt ovprovocerat och som sitter i vanligen från minuter till någon halvtimme, ibland någon timme. De flesta anfallen brukar komma nattetid och rapporter finns om att de kan vara vanligare efter sexuell aktivitet. Anfall dagtid förekommer också.
För att ställa diagnosen måste man göra endoskopi men det är ju gjort på dig. Om dina symptom stämmer med det du beskrivit och som jag kompletterat och utredningen inte visat något avvikande så är det den här diagnosen det handlar om.

Det är viktigt att veta att det är helt ofarligt. Som sendrag fastän i ändtarmen. Oftast försvinner besvären efter en tid. Ibland dock först efter många år. Xylocain är utmärkt om du får hjälp av det. Vissa kan få hjälp av att hålla ett lätt tryck över ändtarmsöppningen. Andra använder varma sittbad innan sänggåendet i mer intensiva perioder.

Har du mycket långdragna kramper med svår smärta kan du diskutera med din mag-tarmläkare om ett kramplösande stolpiller.

Hälsningar
Per Karlén