Fråga - Hur ser möjligheterna ut att ta prednisolon PO under graviditet?

Fråga

Hej.
Diagnosticerades med ulcerös proktit 2010 och hade då haft symptom cirka 1 år. 

Har sedan dess haft två skov. Fick behandling med Colifoam rektalskum första gången + Asacoltabletter med god effekt men symptom återkom när jag slutade med colifoamet...prövade sen med prednisolonsuppar men även där återkom symptom efter nedtrappning..slutligen prövade vi Prednisolon PO nedtrappning med god effekt och jag var besvärsfri två år. Stod då på Asacoltabletter 800 mg x 3 som underhållsbehandling.

September 2013 fick jag nytt skov. Prövade då med predsuppar samt asacolsuppar men fick biverkningar i form av sveda i ändtarmen så vi övergick till predclysma istället. (hade då cirka 8 cm inflammation längst distalt). Det funkade bra men återfick symptom efter cirka en månads uttrappning så körde ny kur med predclysma igen..calprtectinet sjönk då från 1 200 till 30 och jag har varit besvärsfri sedan mars 2014.

Nu är jag gravid v 24 och har tyvärr fått nytt skov igen sen två veckor. Avföringen har normal konsistens, inget slem men såg mindre blod på toapappret vid två enstaka tillfällen varför min läkare gjorde sigmoideoskopi och sa att jag hade påbörjan till infl. 3-4 cm. Hon satte in prednisolonsupp 10 mg x 2 åter. Jag tar samtidigt asacol PO 800 mg x 3 samt salufalk rektalskum 1 g till natten. 

Min fråga nu är: Jag får sveda i ändtarmen så fort jag börjar med prenisolonsuppar. Detta känner jag igen från förra tillfällen likaså. Har fortf bara avföring en gång/dag och ser inget blod/slem. På kvällen sväller dock magen upp och jag får mkt gaser...och i samband med gasavgång kommer det massa vattnig vätska där jag även ser rester från prednisolonsuppen. Detta är jobbigt då underkläderna blir blöta. 

Min fråga är: Tror du detta är en biverkning från prednisolonsupparna? Blir aldrig så i samband med pr! edclysma/colifoam nämligen. Undrar om man kan övergå till predclysma/colifoam istället trots att infl. bara är 3-4 cm och ifall detta skadar fostret?

Hur ser möjligheterna ut att ta prednisolon PO under graviditet?

Mvh

Svar

Hej!

Du reagerar mot Prednisolonstolpiller helt klart och då är det bara att ge upp den möjligheten. Det är ju Apoteket som tillverkar dessa och liknande finns inte. Det verksamma medlet här är ju kortison som kan tillföras direkt i slemhinnan på annat sätt.

Man kan i stället välja små mängder av innehållet i Prednisolon Klysma (som det heter nu med ny leverantör men samma tillverkare) eller Colifoam och varva med 5-ASA stolpiller (5-aminosalicylsyrainnehållande). Här finns ju en hel del att försöka som Asacol (500 mg), Mesasal (500 mg), Pentasa (500 mg och 1000 mg) och Salofalk (500 mg).

Du behöver inte vara orolig för att fostret eller graviditeten ska skadas av de här medicinerna. Mycket stor erfarenhet finns med gravida som använt dessa medel utan att man sett skador. Sedan lång tid har vi kunnat förskriva dessa mediciner vid graviditet utan oro.

Om det skulle bli nödvändigt kan du också lugnt använda Prednisolon i tablettform under graviditeten.

Hälsningar 
Per Karlén