Fråga - Hudförändringar

Fråga

Hej!
Jag är pappa till en tjej som fick diagnosen ulcerös colit för sju år sedan (hon är nu 24). Hon har genom åren haft många olika typer av mediciner. De senaste åren har hon tagit Imurel (nu 150 mg/dag) och för ett år sedan fick hon tillägg i form av Humira injektioner varannan vecka (efter att hon fått allergisk reaktion av Remicade). Detta fungerar bra för magen men hon har tyvärr också i några år haft problem med hudförändringar i ansiktet av typ eksem/rosacea. För dessa ”eksem”, som det senaste halvåret blivit värre, har hon sökt hudläkare och fått medelstark kortisonsalva. Detta har hjälpt men så fort hon slutar/trappar ner kommer utslagen tillbaka. Hon lider av dessa utslag. Dessutom är hon extremt solkänslig, det räcker med en kort stund med blottade underarmar under en promenad för att dessa ska bli blossande röda. Utslagen i ansiktet försämras också av solen.

Är det sannolikt att utslagen i ansiktet kommer från Imurel?  Kanske även den extrema solkänsligheten? Jag misstänker det. Om hon testar med att dra ner på detta läkemedel (i så fall självklart i samråd med hennes magdoktor) är det då sannolikt att hon får samma positiva mag-effekt om hon behöver gå upp i dos igen? Hon är nämligen lite rädd för att råka ut för samma sak som hon gjorde med Remicade (kraftig allergisk reaktion efter återinsättning efter uppehåll).
Eller kan hudutslagen hänga ihop med hennes sjukdom?  Humira? Vore mycket tacksam för råd. Det kan tyckas lite fånigt att klaga över dessa hudproblem när magen är under kontroll, men hon lider mycket av detta.

Tack på förhand!
/Orolig pappa

Svar:

Hej!

Hudförändringarna kan vara en Imurelkomplikation. Extrem solkänslighet är dock en ovanlig biverkan. Hur din dotter tålde Imurel innan de här problemen började kan vara en ledtråd.

Nej, det är inte alls fånigt att vara orolig över dessa hudproblem. Det rör sig ju om underhållsbehandling som ska fungera under lång tid och patienten ska inte behöva acceptera så här grava hudkomplikationer. Problemet är ju att vi inte kan vara säkra på om det är Imurel eller Humira som är den skyldiga medicinen. För att komma vidare kan man då ta bort Imurel, som ju är i linje med dina funderingar, och utvärdera såväl eventuell effekt på tarmen som beträffande hudproblemen. Detta givetvis i samråd med patientens mag-tarmläkare. Om man skulle behöva återinsätta Imurel kan man förvänta sig lika god effekt igen.

Det finns också andra alternativ att överväga om det skulle visa sig att Imurel var skyldig till hudförändringarna och Humira inte skulle vara tillräckligt. Vi vill gärna dubbelbehandla i 3-6 månader för att minska risken för antikroppsutveckling mot Humira men överväger därefter ofta utsättning av Imurel.

Hälsningar Per Karlén