Fråga - Feberepisoder, buksmärtor, blod från tarmen m.m

Fråga

Hej! 

Jag är 25 år och har sedan tonåren haft magkatarr och allmänna "småproblem" med magen. Ibland har det kommit lite blod på pappret när jag torkat mig men det har varit så lite att jag mest tänkt att jag torkat mig för hårt. 

Under hösten 2013 började jag få feber till och från, oftast kvällstid och ett par gånger per vecka. Men som alltid ursäktar man sig med att det säkert är förkylning i kroppen etc. 

I börjar av 2014 hände något. Det började med fruktansvärda magkramper, illamående och rött blod som rann ur ändan vi ett par tillfällen. Jag åkte in till hälsocentralen och har sedan dess blivit skickad till olika mottagningar och tagit massor av tester men alla läkare säger olika om vad det kan vara. 

När jag haft som ondast har febern ökat och jag mår hemskt illa (mest på morgnarna). Och vad jag kan komma i håg av alla provsvar jag fått så hade jag två leverprover, av fem, "som var avvikande". Förhöjda vita blodkroppar som låg på 10,8.. Ett par veckor senare låg dom på 9,8. Något med protectin som var "dubbelt så högt som man normalt ska ha". 
En läkare kollade ca 15 cm in i tarmen & sa då att det såg fint ut men att jag har lätt för att blöda(eller något i den stilen?)..

Jag har fått remiss att kolla hela tarmen. Har också genomgått en gastroskopi där de såg att jag var röd, och det äter jag nu omeprazol för. 

Min farmor och min pappa har jätteproblem med sina magar men aldrig blivit diagnoserad. 

Kan det vara en kronisk tarmsjukdom jag har? Cancer är min största skräck och något jag tänker på hela tiden.. Är SÅ rädd att det kan vara något sådant. Fick förklarat av en sköterska att om jag skulle ha cancer så skulle de vita blodkropparna vara betydligt mer förhöjda och andra värden som sänkan (so m var normalt på mig) skulle också vara dåliga. Stämmer det? 

Läget just nu är mycket bättre än vad det var i början av året. Jag kan äta normalt men det jag hakar upp mig på är blodet i avföringen som ibland dyker upp. Det är inte jättemängder, och kommer 1-3 dagar i rad och sen försvinner. Ibland med lite slem. Och ibland svider det. Och avföringen är nästan alltid i två färger. En ljusare och en mörkare färg. Men fortfarande brunt. 

Har nyss fått veta att min gammelfarmor hade massor av polyper men vet inte om det var något hon fick på äldre dar eller haft hela livet. 

Jag hoppas och önskar ni kan ge mig ett svar på vad ni tror! Jag blir inte klok av all denna väntan på provsvar hit och dit, och alla olika teorier, det sätter sig i psyket och jag får nästan svårt att slappna av och LEVA. 

Tack! 
Mvh /Emma. 

Svar

Hej Emma! 
Feberepisoder av och till sedan länge, buksmärtor, blod från tarmen, förhöjt kalprotektin i avföring (antar jag att det är). Möjligen tarmsjukdom hos din far och farmor. 
Mycket av detta talar ju för att det skulle kunna röra sig om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Cancer kan visserligen yttra sig med blod från tarmen men i övrigt stämmer dina symptom inte alls och som du säkert vet är de så unikt sällsynt i din ålder så du kan glömma den skräcken.

Om det nu skulle vara så att dina besvär visar sig bero på IBD så är det bra att veta att det finns effektiva mediciner som om de anpassas väl kan hålla dig fri från aktiv sjukdom. De allra flesta IBD-patienter mår bra och kan leva sina liv som vanligt, med arbete, familj och barn.

Med det du beskriver tycker jag att du bör ha förtur till undersökning av tjocktarmen och sista delen av tunntarmen med så kallad koloskopi. Sannolikt bör även resten av tunntarmen undersökas med magnetisk resonanstomografi (MR). 

Hälsningar 
Per Karlén