Fråga - Eksemen och utslagen av medicin

Fråga

Hej,
jag har fått veta sedan 8 månader att jag lider av ulcerös kolit (uc) och jag har fått medicinering asacol 800mg 3 gånger dagligen och en tid efter jag tagit dessa tabletter har jag fått någon slags utslag/eksem mest på fingrarna under naglarna och runt om på kroppen även en väldig klåda på kroppen och efter jag även börjat med storpiller asacol så har utslagen blivit grövre, jag har tagit upp det med min läkare som är specialist men han tyckte inte man ska byta medicinering som fungerar och de kan jag också tycks då utslag kanske är bättre än ett skov men jag har inte fått något alls tips eller rekommendation hur jag ska hålla tillbaka eksemen/utslagen det börjar nästan bli som sår och det svider så min fråga är om det finns något man kan göra åt de någon salva eller kräm som ska fungera jag har testat ett par men inget som verkar fungera :( tack på förhand för svar 

Svar

Hej! 
Du medicinerar med Asacol som är ett läkemedel som tillhör en grupp som kallas 5-aminosalicylsyrepreparat (5-ASA). Fler mediciner i samma grupp är t.ex Colazid, Dipentum, Mezavant, Pentasa, Salofalk.

Generellt kan sägas att biverkningarna i den här gruppen läkemedel är mycket liten. Du har drabbats av omfattande hudutslag med klåda. Givetvis kan du inte fortsätta med behandlingen då tanken ju är att du ska fortsätta att medicinera i underhållssyfte under lång tid.

De här 5-ASA medicinerna använder sig av samma aktiva verkningsmekanism men medicinerna skiljer sig beträffande hur de levererar den aktiva 5-ASAkomponenten ned till tjocktarmen och hur 5-ASA blir fritt från sin bärare.

Om man nu som du drabbats av hudutslag med klåda vet man inte exakt vilken komponent i medicinberedningen som du reagerar emot och det finns därför bra sannolikhet för att det kan vara lyckosamt att göra ett byte till någon av de andra möjligheterna som finns. Du ska prova dig fram till ett preparat och en typ av beredning ( tabletter eller sachet som är små korn) som du trivs med.

Kan du hålla dig fri från inflammation med 5-ASA så är det den absolut bästa lösningen. Att som du gjort också kombinera medicinen som du tar genom munnen med 5-ASA i lokalbehandling (direkt i ändtarmen) är ofta mycket effektivt. Lokalbehandling med 5-ASA finns i form av såväl stolpiller som små lavemang som skumberedning.
 
Vänliga hälsningar
Per Karlén