Fråga - Borde jag inte gå på en underhållsmedicin?

Fråga

Hej, jag är en tjej på 28 år, har ulcerös proktit, inflammationen sitter allra längst ner i tarmen ca 2,3 cm in. Har fått asacol supp 500 mg att ta en gång morgon och en kväll vid skov däremellan ingen medicin alls. Jag klara mig i två år utan medicin efter mitt första skov men sen problemen börja igen i våras har jag går på asacol. Två om dagen i fyra veckor sen avslutat och problemen kommer tillbaka, har även provat att trappa ner medicinen i några veckor men det kommer tillbaka så fort jag trappar ner. Var på rektoskopi för tre veckor sedan det såg då bra ut bara en liten rodnad allra längst ner i tarmen, trappa då ner igen men fick efter en vecka problem med slem o blod igen och toa flera gånger om dagen, börja med tvåa asacol supp igen men nu vill det inte ge med sig. Så trött på detta, får inte tag på min läkare och vill bara ha bort den här inflammationen nu! Borde jag inte gå på en underhållsmedicin? Min läkare säger att man inte kan gå på asacol supp 2 st om dagen som underhåll. Men mindre går ju inte. Och hur blir jag av med detta skovet? Tacksam för svar! Emelie

Svar

Hej Emelie!

Du tycks ju ändå ha haft god effekt av stolpiller 5-ASA (5-aminosalicylsyra) i form av Asacol 500 mg men behandlingen med 1 stolpiller morgon och 1 kväll är nu otillräckligt för att hålla inflammation borta.

Det är mycket tydligt visat i studier att kombinationen av lokalbehandling (direkt på tarmslemhinnan) och peroral (som man intar genom munnen) har mycket bättre effekt än dom behandlingarna var för sig.

Min rekommendation är alltså tillägg av 5-ASA i tablett- eller sachet (granulat) form. Här finns ju många olika varianter att välja mellan som t.ex: Asacol, Mesasal, Pentasa (som finns både som stolpiller och tablett eller sachetform). Den verksamma substansen är densamma i dessa preparat men den bärs fram i tarmen på olika sätt. 

Om inte detta skulle räcka för att knäcka den akuta inflammationen kan lokalbehandlingen varvas med Prednisolonstolpiller. 

Sannolikt kommer du att behöva den här kombinationsbehandlingen som underhåll för att hålla inflammationen borta.

Möjligen skulle man kunna komma fram med doshöjning av lokalbehandlingen med 1 gram till kvällen (t.ex 2 Asacol à 500 mg eller 1 Pentasa á 1000 mg) men det är mer osäkert och du är ju trött på detta nu!

Om du planerar graviditet så småningom så är det klokt att diskutera igenom detta med din mag-tarmläkare innan. Vissa blir helt bra i sin inflammation under graviditeten, andra blir lite försämrade och det kan då vara bra att ha en plan så att man förberett för annan behandling om det skulle bli nödvändigt.

Hälsningar
Per Karlén