Fråga - Behandling med parasiter (maskar)?

Fråga

Hej. Jag är sedan ca två år diagnosticerad för Ulcerös Kolit. 
Jag behandlas för detta med främst Asakol och Pred clysma - detta har enligt mitt eget tycke måttlig effekt. Min behandlande läkare är förvisso professionell, och säkert kunnig - men vågar inte riktigt ställa de frågor jag har på hjärtat. Därför gör jag det till Er i stället.

Jag såg en dokumentär på ngn av vetenskapskanalerna på TV, om en forskare i USA som testat Svinpiskmask(?) på en mindre grupp UK patienter, och enligt den studien hade dessa små krabater en positivt inverkan (hur vet jag inte) på sjukdumsbilden.

Jag tycker detta lät spännande, men vid Googling ger det inte mer än en kortare artikel i Aftonbladet, som i sig inte säger särskilt mkt. Är det ngn av Er som hört/läst/kan något om denna metod? Finns det svensk forskning inom området?

mvh Daniel

Svar

Hej Daniel!

Har du endast måttlig effekt bör dosen 5-ASA (=5-aminosalicylsyrapreparat. T.ex Asacol, Colazid, Dipentum, Mezavant, Pentasa) justeras och om det ändå inte blir helt bra bör tillägg av Azatioprin övervägas. Det ska inte finnas någon annan ambition än att du ska må helt bra (=klinisk remission) och att slemhinnan i tarmen ska vara helt utläkt (=endoskopisk remission).
När det gäller din fråga om behandling av inflammatorisk tarmsjukdom med parasiter så kan man säga att det för närvarande inte finns stöd för att det skulle vara av nytta. Tanken här är att parasiter i tarmen skulle stimulera vårt immunsystem och skydda oss från autoimmuna sjukdomar. Det har alldeles nyligen kommit en s.k. Cochrane-rapport (noggrann genomgång och värdering av vetenskapen bakom) som belyser frågan. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24442917

Teorierna om hur värdet av parasiter i tarmen skulle kunna fungera och hur immunsystemet skulle kunna tänkas ha fördel av mask i tarmen finns också i en nyligen publicerad genomgång. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24603369

Hälsningar
Per Karlén