Fråga - Smärta, diarréer och gaser

Fråga:

Hej! Jag undrar en sak, har haft problem till och från nu sen jag var liten med min mage, jag får ibland extrem smärta i magen som bara går bort genom att tömma tarmen. Det är då explosiv diarre och jag får sitta länge på toan för jag vill vänta på nästa attack. Ibland kan det ta en 20 min! Och ibland får jag gå typ 6-7 gånger på toan. Gasig blir jag med, så mycket att det gör svin ont. Sen nu det senaste året har jag börjat få typ en böld som växer vid anus och ibland brister den, det känns då som att jag behöver fisa och sen känns det som att jag har skitit på mig, men då är det luktlöst slem bara i trosorna. Råkade ut för nån typ av tarminflammation för 7 år sen, läkarna hittade inte felet dock men behandlade mig med antibiotika. Kunde inte röra mig på sjukhuset, hade så ont att jag fick ha blöja för jag hade kunde inte ens ta mig till toan. Hade se n extrem smärta i 3 månader, magen var i total uppror. Idag funkar den bra ibland i perioder. Har pratat med 3 olika läkare om detta men ingen kan ge mig ett vettigt svar. Ska jag behöva äta imodium för resten av mitt liv??? Vad är det för fel på mig? Vad ska jag ta mig till.... :( snälla hjälp!!

Svar:

Hej!
Du beskriver perioder med mycket diarréer och gaser som tagna för sig skulle kunna förklaras av vad vi kallar för funktionell tarmrubbning. Med det menas kort att musklerna i tarmens vägg har en nedsatt förmåga att arbeta samordnat.
Men förutom detta har du också dels haft någon form av tarminflammation och dels har du en böld vid ändtarmsöppningen. Detta skulle kunna tolkas som att du har en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom med fistelbildning vid anus. En fistel är en trådsmal gång som bildas mellan den inflammerade tarmslemhinnan och ofta hudytan runt ändtarmsöppningen.
Om det skulle vara så att du har inflammatorisk tarmsjukdom så stör den tarmens rörelsemönster och ger upphov till den funktionella tarmrubbningen.
Jag tycker att du ska kontakta din doktor på Vårdcentralen och be om en remiss till en mag-tarmspecialist (=gastroenterolog). Om det inte redan är gjort kan du be att man tar ett prov från avföringen som kallas kalprotektin som mäter om det finns inflammation i tarmen.
Sannolikt bör man, förutom att ta upp en noggrann sjukdomsberättelse, göra en undersökning av tjocktarmen med koloskopi.
Det här bör ske så snart som möjligt så att du kan få behandling om det skulle visa sig att du fått inflammatorisk tarmsjukdom.

Hälsningar
Per Karlén