Fråga - Många orelaterade symptom kan vara bundna till magproblem

Fråga:

Hej Per!

Jag har levt med magbesvär i snart 7 år nu, allting började redan när jag var 17 år. Det började med diarrér på morgonen och efter varje gång jag åt någonting. Första gången jag sökte vård för det så läkaren på vårdcentralen att jag hade stressmage efter att han känt på min mage och ställt frågor angående min situation i skolan. Så han sa att lugn och ro, stressa mindre och äta bättre skulle göra det bra igen. Men det blev inte bättre. Det fortsatte att gå upp och ner med min mage. Jag hade varken laktosintolerans eller glutenintolerans. Men då lärde jag mig att leva med min mage hyfsat, jag tog Dimor så diarrén slutade och det kunde hålla sig några dagar och när det började igen så tog jag Dimor igen. Och det fortsatte så, visst så var det inte kul att leva så men det gick att leva så.

Tills nu förra året 2013. M in magsituation har bara trappat ner och blivit värre med tiden tills nu. Jag har i princip testat allting som ska vara lindrande mot stressmage (IBS). Och jag började en ny utredning på min mage. Inget slem, inget blod i avföringen och med det sa min läkare att rektoskopi med följd av koloskopi var onödigt. Men jag berättade att när jag får ont i magen så kan det gå runt i hela magen, även från mellangärdet. Så hon misstänkte katarr, så jag fick göra gastroskopi, och det visade sig vara inget fel på den biten. Jag fick boka ny tid på vårdcentralen och fick ta om allting med min läkare. Och avföringsprover och blodprover visade ingenting. Med mina symtom jag har för övrigt så misstänkte min mamma struma och tyckte att jag skulle ta strumaprover. Min mamma har struma och det är ju tydligen ärftligt så det skulle väl inte vara helt onödigt att prova. Där nere fick jag även diagnosen IBS igen, men jag tycker att IBS inte riktigt passar in på hur jag mår. Så nu bytte jag läkare, och han ville göra ! rektoskopi efter att jag förklarat allting för honom. Tydligen så ingår rektoskopi i utredning av IBS, så jag tyckte att det var konstigt att jag inte fått gjort det för längesen.. Hur som helst så står jag fortfarande utan svar på flera frågor som mina läkare inte riktigt kunde svara på. Och det är därför jag skriver här till dig.

Det jag undrar är om alla mina symtom kan ha någon koppling till varandra? För att kanske göra något test mot något som läkaren kanske har missat..

Jag har fick dålig syn i samband med att magen började krångla, ibland tjuter det i öronen som tinnitus, jag får återkommande sår i mungiporna med varblåsor, vid ett tillfälle så hade jag blåsor över hela tungan, mina ögon kan bli irriterade och bli lite röda, jag blir förkyld och får en känsla av feber fram och tillbaka utan något utslag på febertermometer "dvs rinnig näsa, slemhosta, halsont", jag får ont i ryggen ofta "sär skilt nere i ländkotorna men ibland mellan skuldrorna också", diarrér, mycket gaser "har fått demitikon utskrivet som lindrar lite", uppblåst och spänd mage, magknip och kramper i magen, jag kan få ont i pungen som ilar ner i benet vilket gör att det blir svårt att somna ibland, ont i benen ibland utan att få ont i pungen "det är svårt att beskriva smärtan/obehaget i benen, men det känns ungefär som växtvärk", jag känner av en trötthet i kroppen som gör det svårt att komma igång, ibland får jag som en klump i bröstet som känns ungefär som en ångestattack "vilket gör att det blir liksom svårt att andas ett tag", jag brukar få som ett hugg i bröstet ungefär i det området hjärtat sitter " jag måste hålla andan och spänna hela kroppen i ca 10 sekunder för att det ska släppa. Jag har gjort EKG och mitt hjärta är tydligen bra"..

Jag har inte alltid haft alla de här symtomen, det började med magen för 7 år sedan, oc h från då till nu har det bara blivit värre och fler symt! om ploppa! r upp. Jag är inte drabbad psykiskt av detta, trots att man är väldigt trött på allt det här som händer med mig så har jag inga problem socialt och kunna hitta på något att göra när magen inte krånglar alls för mycket. Jag är trött på att bli kallad hypokondriker, för jag sitter inte och tror att jag har massa sjukdomar. Jag vill liksom bara veta vad det är, för om allt det här innebär IBS så kanske dom ska uppdatera informationsbladet man får vid diagnos. Och det känns som att de flesta inom vården där jag bor inte har någon lust längre att vara noga och sköta sina jobb.

Hoppas att du kan ge någon förklaring eller iaf en tanke om vad det kan vara. Eftersom ingen annan kan ge mig någon slags tanke mer än IBS.

Svar:

Hej!
IBS står för ”Irritable Bowel Syndrome”. Med det menas tarmens oförmåga att samordna muskelrörelserna i tarmväggen. Tarmen är uppbyggd av en slemhinna på insidan och runt den finns det muskler i olika lager som har till uppgift att föra innehållet fram. Det tillgår så att musklerna bakom tarminnehållet drar ihop sig samtidigt som de framför då måste vidga sig. Om den här samordningen inte fungerar som den ska drabbas man av mycket av det som du beskriver.
Att din tarm har en sådan oförmåga till samordning är mycket sannolikt av det du beskriver men den här samordnande funktionen kan störas av många olika saker och de är sådant man måste utesluta innan man kan säga att dina besvär beror på IBS. Hos vissa patienter kan de här besvären vara grava och kräva insats av specialist.
I första hand bör man kontrollera kalprotektin i tarminnehållet. Detta prov mäter tecken på inflammation i tarmen.
Med tanke på att du har haft så grava besvär under så lång tid tycker jag att det är rimligt att du får genomgå en mer omfattande utredning med kolo-ileoskopi (undersökning med en böjlig, styrbar slang av hela tjocktarmen och sista delen av tunntarmen) och bedömning av mag-tarmspecialist. Detta för att utesluta att det finns inflammation någonstans i tarmen som underblåser den här rubbningen i tarmens rörelsemönster.
Finns där inflammation ska den behandlas. Finns ingen inflammation och inget annat (överproduktion i sköldkörteln är en sådan t.ex) som kan förklara dina tarmbesvär så måste du få hjälp med en förklaringsmodell för hur det kan vara så här och också få prova på de olika behandlingar som skulle kunna hjälpa dig.

Hälsningar
Per Karlén