Fråga - Kan krashande mage bero på tarmsjukdom

Fråga:

Hej Per! För 1,5 år sedan började min problem. Det började faktiskt med malande värk i ländrygg och bröstrygg och grötig avföring. Smärtan i magen känns framförallt som svidande högt upp på vänster sida med en känsla av håll hela vänster sida ner. Värken i bröstryggen ökar i styrka vid måltid. Har även fått synproblen ser suddigt vid olika tillfällen samt att ögonen är ljuskänsliga. Ja lider av D-vitaminbrist som inte blivit ett dugg bättre trots 3 månader av tillskott. Har förstorade lymfkörtlar i ljumskar och på andra ställen i kroppen (inflammatoriskt förstorade) enligt ultraljud. Har även fått värk i ben och armar men vet ju att vissa Reumatiska sjukdomar kan utvecklas av Inflammatoriska tarmsjukdomar. Avföringen är blandad förstoppad samt diarre. Vid ett tillfälle har jag upptäckt blod. CT röntgen av buk har gjorts för att utesluta några skador på organ men utan anmärkning. Tål varken fet mat eller alkohol då kraschar magen. Skulle detta kunna bero på någon tarmsjukdom ?

Svar:

Hej!
Ja visst kan dina besvär bero på en specifik tarmsjudom men det kan också finnas andra förklaringar.
Datortomografi av buken kan inte besvara alla frågeställningar. Man har sett förstorade lymfkörtlar i buken och det bör förklaras. Även blodet från tarmen måste förklaras.
Kontroll av blodprov och kroppsundersökning och en erfaren mag-tarmdoktor som lyssnar på din berättelse bör vara det första steget. Nästa steg bör sedan sannolikt inkludera kolo-ileoskopi (undersökning av tjocktarmen och sista delen av tunntarmen med en fingertjock, styrbar slang med en stark ljuskälla i spetsen).
Störning i tarmens rörelsemönster, som kan orsakas av t.ex tarminflammation eller retning från en inflammation på utsidan av tarmen eller andra skäl, kan ge upphov till smärtor i ryggen.

Hälsningar
Per Karlén