Fråga - Attacker med smärtor och diarréer och kräkningar

Fråga:

Hej!

Jag har haft problem med magen sedan tonåren då jag ca en till två gång per år fått "attacker" bestående av kraftiga smärtor från magsäckstrakten och tarmarna, diarréer samt mycket kräkningar (utan blod). Jag har trott att detta varit matförgiftning fram till att symptomen dök upp oftare. Sedan 6 månader tillbaka har dessa attacker kommit varannan vecka. Sökte vård efter 2 månader och de har tagit en hel del prover. Det enda provet som var "dåligt" var kalprotektinet som ligger på 1700 samt att jag gått ner 30 kg i vikt. Jag fick (efter några besök på akuten) göra koloskopi samt gastroskopi, läkaren såg inget ovanligt (har dock inte fått svar än på biopsier etc än).

En sjuksköterska på sjukhuset sa att det låter som ibs, min läkare inom primärvården är inne på mikroskopisk kolit eller allergi. Tanken på allergi kommer ifrån mina många matallergier från barndomen, däribland mjölkprotein och ägg. Detta växte bort när jag var i tonåren, tror jag.

Kan kalprotektinvärdet vara så högt om det handlar om ibs eller allergi? Vad tror du att det kan vara?

Med vänlig hälsning
Rebecca

Svar:

Hej Rebecca!
Kalprotektin är ordentligt förhöjt (kalprotektin mäter enkelt uttryckt antal avdödade vita blodkroppar i tarminnehållet) vilket talar för att du har en inflammation i mag-tarmkanalen. Du har ju minskat 30 kg i vikt på, antar jag, ganska kort tid och har återkommande attacker av buksmärtor och kräkningar. Sammantaget med inflammation kan det tala för flera olika sjukdomar men absolut inte IBS.
IBS står för ”irritable bowel syndrome” = funktionell tarmrubbning med vilket man menar tarmmusklernas oförmåga att samordna sina rörelser vilket innebär att innehållet i tarmarna inte förs fram effektivt. Vid IBS har man inte inflammation i slemhinnan och då heller inte förhöjt kalprotektin, och inte heller viktsnedgång eller den här typen av återkommande attacker med plötsliga buksmärtor och kräkningar.
Mikroskopisk kolit brukar inte yttra sig så som du beskriver.
En möjlighet är att du har en Crohnsjukdom som drabbat tunntarmen högre upp. En annan möjlighet är att det rör sig om glutenenteropati=celiaki. Många andra möjligheter finns också.
Du bör remitteras till en mag-tarmspecialist som lyssnar på din berättelse och ställer kompletterande frågor, värderar den utredning som är gjord och sedan föreslår den fortsatta utredningen.

Hälsningar
Per Karlén