Fråga - Är symptomen mag eller tarm problem

Fråga:

Hej
Jag har de senaste två och ett halv åren haft enorma besvär med infektioner som ofta börjar med diarrerer och en känsla av virus i kroppen. När de väl har börjat tar det veckor innan de ger med sig för att sedan börja om igen. Jag verkar reagera på fysisk träning, alkohol och rökning som fick mig att kräkas så jag slutade 'feströka'. Jag mår ofta illa och känner mig lätt febrig och blir mycket trött samt har ofta diarréer. Jag har dock inte smärta i magen men har haft halsbränna några gånger och kan känna en dov svidande känsla i magen. Efter att jag mådde dåligt konstant i sex månader blev jag sjukskriven för utmattning men ingen har kollat eller frågat om hur det står till i magen. Jag har nu bokat in mig till VC på nytt eftersom jag inte tror detta är utmattning utan enorm trötthet pga inflammation i kroppen och ska begära att de kollar min mage. Kan det vara kronisk magkatarr eller magsår?
med vänlig hälsning
Louise

Svar:

Hej Louise!
Det du beskriver med diarré, allmän sjukdomskänsla, feberepisoder och buksmärta under så här lång tid måste givetvis utredas.
Möjligen skulle magsår kunna ge den här bilden eller snarare vara ett delfenomen med annan sjukdom som grund och inflammatorisk tarmsjukdom skulle kunna vara en möjlig förklaring. Många andra finns dock och här måste man först lyssna på din berättelse, göra kroppsundersökning och ta blod-och avföringsprover som en första åtgärd. Antagligen får man sedan gå vidare med undersökning av tarmen och kanske mer.
Det låter egendomligt att du blivit sjukskriven utan utredning men kanske har man kontrollerat laboratorieprover som varit bra och gjort kroppsundersökning.

Hälsningar
Per Karlén