Fråga - Tänkbara behandlingar

Fråga:

Jag är en kvinna på 31 år med diagnosen lymfocitär kolit. Jag har gått igenom alla tänkbara behandlingar för denna men ingenting fungerar. Har under perioder varit inlagd på grund av lågt kalium och viktnedgång. Har då fått näringsdropp och kaliumdropp. Nu har läkaren gett upp då varken asacol,entocort,prednosilon,puri-nethol fungerar. Ett tag var remicade på tal men det blev ej av då de säger att det ej finns belägg för att det fungerar på just lymfocitär kolit. Livet fungerar inte när man har 10-20 diarréer varje dag. Finns det verkligen ingenting man kan göra?

Svar:

Hej!
Det du beskriver är sällsynt. Lymfocytär kolit är oftast en mycket tacksam sjukdom som kan behandlas till besvärsfrihet med enkla mediciner.
I de fåtal fall där man inte får effekt med de mediciner som du beskriver får man ta till mer hårdföra metoder vilket då får ses som alternativ till att operera bort tjocktarmen.
Man ska då ha prövat loperamid (Dimor, Imodium, Loperamid, Travello), Questran, Budesonid (Budesonid, Entocort), mesalazin (t.ex Asacol, Pentasa, Salofalk), tiopuriner (Azatioprin=Imurel eller Puri-nethol), Metotrexat utan tillräcklig effekt.
De fåtal fall som brukar kvarstå som problem brukar vara ”kusinen” kollagen kolit men ännu mer sällsynt alltså lymfocytär kolit.
Det finns ett fåtal studier där man försökt med ”biologisk” behandling (i första hand Remicade eller Humira) av dessa envisa tillstånd, t.ex denna från Linköping http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22149977# där man framgångsrikt behandlat 3 pat med kollagen kolit eller denna från Spanien http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22115383# där man också framgångsrikt behandlat ett litet antal patienter med såväl kollagen kolit som lymfocytär kolit.
I ditt fall borde således först Metotrexate övervägas. Fungerar inte det kan biologisk behandling övervägas.

Hälsningar Per Karlén