Fråga - Får ledverk av lök

Fråga

Hej
För ca 2 år sedan fick jag ont i diverse leder i kroppen. Främst fingrar, tår och armbågar. Röntgen gjordes samt div prover och inget visade tecken på reumatism.
Läste någonstans om en person som fick ont i leder av röd lök (vilket jag åt ofta). Tyckte det lät skumt men provade att ta bort löken och blev besvärsfri. Får ont så fort jag äter lök igen. Förra hösten fick jag efter en matförgiftning mikroskopisk kolit och behandlas nu med Pentasa sedan dess. Hur troligt är det att ledvärken hänger ihop med lök, och i så fall varför, eller med min kolit som jag har förstått kan ge ledvärk.
Undrar också över den rekommendation jag fått att använda immodium för att ha en normal vardag. Behövs 6 dagar av 7. Kan man långtidsbehandla med Immodium?

Vänliga hälsningar
Maria
 

Svar

Hej Maria!
Sannolikt är det som du anar att dina ledbesvär har samband med den mikroskopiska koliten. Mikroskopisk kolit är en typ av tarminflammation som främst drabbar medelålders kvinnor men också ses hos andra. Vi ser normalt ingen förändring när vi tittar på tjocktarmens slemhinna men i vävnadsproverna är det klart att det finns inflammation av den här typen. Den här sjukdomen ger ingen blödning som vid ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Patienten drabbas av diarré som ofta är vattentunna. Utredningen är koloskopi med vävnadsprover även från tjocktarmens högra (övre) sida. Behandlingen är som ett första steg stoppande medel som t.ex. Dimor, Imodium, Loperamid. Om inte detta räcker försöker man ofta med Questran eller i kombination med t.ex Dimor. Nästa steg kan vara 5-aminosalicylsyra som du har nu i form av Pentasa.
Räcker inte detta så ska behandlingen vara Budenofalk eller Entocort.
Du har ju ledbesvär som sannolikt är sekundära till den mikroskopiska koliten och en möjlighet här är ju Budenofalk eller Entocort, 3 kapslar á 3 mg varje morgon i 1-3 månader, varefter nedtrappning till 2 kapslar varje morgon i 1 månad och sedan 1 kapsel varje morgon i 1 månad. Denna behandling kommer sannolikt att ta bort även ledvärken.
På den behandlingen blir du sannolikt helt återställd. Om besvären återkommer längre fram kan man återbehandla som ovan alternativt försöka med underhållsbehandling av den typ som du nu har.
Det här med rödlök som bov i sammanhanget vet jag egentligen inget om och studier i frågan har jag aldrig sett.
Att under längre tider medicinera med stoppande medel av typen Imodium ger inga tarmskador. Med behandling som ovan ska du dock inte behöva stoppande medicinering annat än helt tillfälligt.
Ett mycket litet antal patienter med mikroskopisk kolit kräver annan behandling men den absoluta majoriteten blir helt bra med behandling som ovan.
Mikroskopisk kolit ger heller inga följdskador, ingen ökad risk för elakartad sjukdom eller dylikt.

Hälsningar
Per Karlén