Fråga - Vad kan höja ens kalprotektin

Fråga

Hej, jag är en kvinna på 48 år, har funderingar kring vad det är som gör att man har ett förhöjt kalprotektin på 100 och alla andra prover är normala, har tagit det mesta som går att kolla:-) har ingen blod i avföringen men nästan alltid åt det kladdiga hållet, har också problem med uppblåst mage då och då. Äter bara laktosfritt nu. haft magkramper ca 4-5 ggr sedan april, sjukskriven ett längre tag ..för troligen magkatarr,och lång väntan på gastroskopi. Är nu gjord och den visar ingenting, bara en fin slemhinna och inga polyper. Haft tryckande hållkänsla under bröstkorgen som snabbt blir mer /värre om jag stressar, utför ex kroppsligt arbete/ansträngning. men det har blivit något bättre, har kunnat kratta ute nu tex. Tar djupa andetag och sträcker på mig och då känns det bättre. Magläkaren som gjorde gastroskopin pratade om diafragmamuskeln som kan bli påfrestad vid tex dålig andnigsteknik? Det har jag, har kommit på mig själv. Men kan fortfarande inte släppa det här när jag har ett prov som inte ligger där det ska? Vad kan felet då vara? Kan min stress och dålig motion vara en av orsaken? har även ätit Esomeprazol sedan maj mån.

Med vänlig hälsning

Svar

Hej!

Kalprotektin i en så här lätt förhöjning som 100 är många gånger ett svårtytt prov. Ett värde på 100 kan vara helt normalt. Ett flertal studier talar för att 50 mikrogram/g är för lågt satt normalgräns och man har i stället föreslagit 100-150.
Många patienter med inflammatorisk tarmsjukdom kommer aldrig under 350 trots att tarmen är bevisligen utan synlig inflammation. Provet har också en hel del felkällor. Det man mäter är, förenklat uttryckt, mängden döda vita blodkroppar i provet.
Här några exempel på vad som kan ge förhöjning av kalprotektinvärdet (förutom den inflammationsgrad som vi vill mäta):
Luftvägsinfektion, tarminfektion, skador i mage-tarmslemhinna som orsakats av anti-inflammatoriska läkemedel (s.k. NSAID-medel), polyp(utväxt i slemhinnan-kan vara såväl godartad som elakartad) i tarmen, tarmcancer, divertikulit (inflammation i tarmfickor).
Om du gjorde gastroskopiundersökningen under pågående behandling med Esomeprazol blir ju tyvärr resultatet av begränsad betydelse då den medicinen ju kan ha läkt något inflammatoriskt tillstånd som gav upphov till kalprotektinförhöjningen. Gastroskopin måste göras fritt från medel som läker inflammation. Helst vill vi ha åtminstone 3 veckor utan behandling med Esomeprazol eller Omeprazol före undersökning.
Du kan sluta hänga upp dig på lätt förhöjt kalprotektin.
Andningstekniken kan knappast heller förklara dina besvär.
Frågan är dock varför du inte mår bra i tarmen. Du föreslår själv stress och motionsbrist som faktiskt kan påverka tarmens rörelsemönster ordentligt. IBS står för ”irritable bowel syndrom” och med det menas tarmens oförmåga att arbeta samordnat. Tarmen är uppbyggd av en slemhinna på insidan som är omgiven av olika muskellager. Dessa muskler användes för att knåda fram tarminnehållet. När ett muskelparti drar ihop sig måste musklerna framför tarminnehållet slappna av så att innehållet kommer framåt i tarmen. Fungerar inte den här samordningen så kan man drabbas av de besvär som du beskriver. Stress, motionsbrist och även felbalanserad kost kan störa den samordningen.
Jag kan förstås inte säga att det är IBS som du lider av men är utredningen utan fynd kan det väl vara fallet.
Försök hitta någon motionsform som du tror att du kan hålla på med regelbundet framöver. Räkna med 3 motionspass per vecka om ca 1 timme. Läs på om kost eller be om remiss till en dietist.

Hälsningar
Per Karlén