Fråga - Trötthet och diarréer

Fråga:

Hej,
Jag är en kille, 27 år och har haft problem med magen så länge jag kan minnas. Jag är alltid lös i magen, inte riktigt diarré men väldigt mjukt och kladdigt. Torka sig ren med papper efter ett toabesök är ofta i stort sett omöjligt. Det känns också som att jag aldrig blir riktigt "färdig", dvs att jag tömt tarmen helt, det resulterar i rätt långvariga toalettbesök.
Ett par gånger per år får jag extremt ont i nedre delen av magen, under naveln och det strålar ner mot pungen. Smärtan gör att jag knappt kan röra mig, kallsvettas, blir lätt illamående och jag måste snabbt ta mig till en toalett och får då ganska explosiv diarré. De dagarna måste jag också uppsöka toaletten ett flertal gånger eftersom det aldrig känns som att jag lyckas tömma tarmen ordentligt.
Jag är ofta trött och utan energi, hur mycket ja g än sover. Speciellt direkt efter jag ätit då blir jag ofta oerhört trött, så pass att omgivningen reagerar och ofta tror att jag överdriver.
Aptiten är i stort sett normal förutom på morgonen, jag är fullständigt aptitlös de första 2-3 timmarna efter att jag vaknat.
Sista tiden har jag dessutom börjat få sura uppstötningar, något jag aldrig haft tidigare.
Tidigare har jag försökt förklara allt detta med att jag tex äter för dåligt, rör mig för lite etc. Men eftersom min familj äter samma mat som mig och inte har några problem samt att jag har ett aktivt jobb där jag rör mig mycket så har jag börjat misstänka att detta kanske beror på något annat.
Om det är relevant vet jag inte, men min farfar hade någon form av magsjukdom (tyvärr vet jag inte vilken) som gjorde att han blev stomiopererad.

Svar:

Hej!
Det du beskriver leder ju tankarna till funktionell tarmrubbning= IBS= ”irritable bowel syndrome”. Denna sjukdom kan förklaras som att tarmväggens muskler och nerver på olika nivåer har en bristfällig förmåga att kommunicera med varandra.
Det finns inga enkla prov som kan ge denna diagnos men du bör söka en läkare som kan lyssna på din berättelse, göra en kroppsundersökning och kontrollera en del blodprover och också ett avföringsprov som kan påvisa om det finns inflammation i mag-tarmkanalen. Malabsorption (= nedsatt förmåga att bryta ned eller ta upp föda) bör uteslutas.
Din farfars sjukdom kan vara viktig och är förstås beroende på orsaken till den här stomioperationen. De vanligaste orsakerna till en tarmstomioperation förutom cancer är inflammatorisk tarmsjukdom och då kan det finnas en lätt ökad risk även för dig.

Hälsningar Per Karlén