Fråga - Kan det vara cancer

Fråga:

Hej!

Jag är 45 år gammal och fick vid 20 diagnos IBS. Mina problem då och fram till för ett år sedan handlade om enstaka maganfall med kramper och diarré. Sedan ett år har jag fått återkommande skov med diarré som håller på drygt tre dagar upptill en vecka. Diarrén är gul och fluffig/slemmig eller väldigt grön och vattnig. Emellanåt slemmig. Däremellan är jag hård i magen. Jag har ständigt ont i sidan (höger) och till höger om naveln. Min IBS har aldrig visat sig på det här viset. Sökte för ett år sedan och då mina prover var bra gjorde inte vårdcentral mer. Har nu sökt igen och prover var bra. Nu går jag och väntar på fler undersökningar med röntgen och koloskopi drar ut på tiden. Jag är hemskt trött och orolig och rädd för att det kan vara cancer.

Svar:

Hej!
Min första fråga när jag läser ditt brev är om man tagit kalprotektin i avföringen. Detta prov avslöjar om det finns inflammation i tarmen eller inte. Har man långa väntetider för koloskopi kan man kontrollera om det finns blod i avföringen och/eller tecken på inflammation. Om så är fallet kan man påskynda undersökningen.
IBS-diagnosen kanske var riktig då för 25 år sedan men det du beskriver nu kan ju vara något annat.
Eftersom du har diarré i ett sträck upptill en vecka vore det bra om man vid koloskopiundersökningen även tog prover från tjocktarmens slemhinna på höger sida för att se om där finns förändringar som man kan se vid mikroskopisk kolit (kollagen kolit eller lymfocytär kolit).
Jag förstår om du är orolig för att det skulle vara cancer men den risken är ändå mycket liten i din ålder. Proverna såg ju också bra ut vilket talar emot cancer i tarmen där ett vanligt fynd är blodbrist. De flesta som drabbas är över 70 år.
De flesta som drabbas av cancer i tjocktarmen kan botas. Alla som hittas tidigt kan botas med kirurgi.

Hälsningar
Per Karlén