Fråga - Har problem men doktorn säger allt är ok

Fråga:

Hej!

Har haft problem med magen i ca 4 år nu. Är idag 20 och börjar trötta riktigt mycket på mig mage. Har problem med att avföringen är hård/lös och ibland slemmig. Kommer nästa aldrig blod. Går på toa ca 3-5 gånger på en dag och känner ofta ett tryck där jag måste go på toa. vet inte riktigt var jag ska vända mig då min läkare säger att han inte vet vad det är och vill inte skicka mig vidare till annan vårdenhet. Han har kikat med plaströr upp i ändtarmen och han sa att allt var ok. Tror att det kan vara UC då mina symptomer stämmer in. Ibland kan det gå jätte bra med magen och ibland krachar den totalt

Svar:

Hej!
Växlande hårt och löst tarminnehåll utan blod och utan nattliga besvär och utan buksmärtor och där undersökning av ändtarmen är utan anmärkning talar ju främst för vad vi kallar för IBS=irritable bowel syndrome=funktionell tarmrubbning. Med det menas att tarmens rörelsemönster är förändrat. De muskler som finns i tarmväggen måste kunna kommunicera med varandra för att rörelserna ska bli effektiva och driva tarminnehållet framåt. Om tarmens muskler inte signalerar till varandra på ett normalt sätt så vet en given muskel inte hur den ska agera i ett givet ögonblick. Om musklerna bakom tarminnehållet drar ihop sig för att pressa framåt måste ju samtidigt musklerna framför vidga sig så att innehållet kan komma fram. Muskelrörelserna saknar samordning och det leder till den typ av besvär som du beskriver.
IBS misstolkas ofta och man måste göra en hel del utredningar innan man kan tolka besvären som IBS.
Jag förutsätter att man har kontrollerat laboratorieprover (vita och röda blodkroppar, snabbsänka=CRP, salter i blodet, äggvita i blod, leverprover, njurfunktionsprover, sköldkörtelfunktion, celiakiprov mm) och att allt ser bra ut. Helt centralt är att en erfaren doktor lyssnar till din sjukdomsberättelse och också gör en kroppsundersökning. Ett bra prov i sådana här sammanhang är Kalprotektin som man mäter från ett avföringsprov och som visar om det finns någon inflammation i tarmen. Om allt det här är ok så är sannolikheten för att det rör sig om IBS mycket stor.
Behandlingen är först och främst information om hur tarmen fungerar och hur besvären kan uppstå. Vissa patienter kan ha bra effekt av medel som ökar volymen i tarminnehållet vilket kan hjälpa till att normalisera muskelrörelserna.
I de flesta fall lugnar de här besvären ned sig efter en tid och man lär sig leva med rubbningen i tarmrörelserna som kan växla lite från och till.

Hälsningar Per Karlén