Fråga - Har jag bara känslig mage

Fråga:

Hej, när jag var i 30 års åldern fick jag besvär när jag åt räkor. Jag fick ett tryck från magen som vandrade uppåt och med någon minuts mellanrum. Kunde hålla på någon timme innan det lugnade ner sig. Det blev med tiden värre och var mycket obehagligt med tilltagande illamående också. Jag vågar inte äta skaldjur längre och har aldrig fått någon förklaring vad det beror på trots att jag frågat många gånger.
Jag är nu 60 år och har sedan ca 10 år haft återkommande besvär med magen med jämna mellanrum. Undersökte mage o tarmar för ca 8 år sedan och magen återigen för ca 4 år sedan utan anmärkning förutom en irritation i början av tolvfingertarmen. Mina besvär är ofta tryckkänsla upp mot bröstkorgen. Sveda lite överallt och sug från magtrakten och neråt. Beror svedan på irriterade slemhinnor eller något annat. Magen kan vara ok några vecko r för att sedan bli hård några dagar följt av lös avföring. När den är hård får jag bara ut små mängder åt gången som små kaninlortar. Har sedan 5-6 år också betydligt mer gaser i magen. Märker också ibland att vissa grönsaker inte smälts ordentligt. Verkar som jag har matsmältningsbesvär. Halsbränna lider jag bara lite av. Åker jag utomlands blir jag ofta lite illamående på flyget följt av hård mage efter några dagar. Hade nyligen urinvägsbesvär och drack då ganska stora mängder tranbärsjuice vilket resulterade i nya besvär, med sug och sveda i magtrakten. Har sökt många gånger för mina besvär men får ingen riktig hjälp. Det påverkar ens livskvalite väldigt mycket när det är som värst. Vet varken ut eller in vad jag ska göra, känns hopplöst.
Fattas jag goda bakterier eller handlar det om att jag fattas något för matsmältningen. Har allt något samband med med det som började för 30 år sedan med trycket från m agen och upp när jag åt räkor. Är min mage helt enkelt b! ara väldigt känslig.
Tacksam för svar och kanske något förslag på hur jag ska må bättre.

Svar:

Hej!
Den typ av besvär som du berättar om talar mest för att det rör sig om funktionell tarmrubbning eller IBS (irritable bowel syndrome).
För att ställa den diagnosen krävs dock en del undersökning och utredning och framför allt ett tillfälle att ge en fördjupad sjukdomsberättelse. Nu har du haft besvär så länge utan stora förändringar att jag starkt misstänker IBS.
Med funktionell tarmrubbning menar vi tarmens oförmåga att samordna sina rörelser. Tarmen består av en slemhinna på insidan och sedan muskellager som omger denna slemhinna. Musklerna knådar fram innehållet genom tarmen och då måste de muskler som drar ihop sig bakom tarminnehållet prata med de muskler som samtidigt måste vidga sig framför tarminnehållet. Om den här kommunikationen mellan alla de olika musklerna i tarmen blir störd så kan det resultera i IBS. Om musklerna framför tarminnehållet inte vidgar sig samtidigt som de bakom skjuter på så kan man ju förstå att det kan bli stökigt och det här kan resultera i såväl lös som hård avföring.
Ja du har säkert en känslig tarm. Kanske inte känslig bara för det som stoppas i den utan också känslig för hur du mår allmänt och din stressnivå.
Du har haft besvär så länge och det är så handikappande så jag tycker det är rimligt att du får gå igenom det här ordentligt med en specialist så att annat är uteslutet och så att du kan få tips om hur du kan göra för att må bättre.
Prata med din husläkare om remiss.
Under tiden kan du försöka med produkter som innehåller laktobaciller och som finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer som t.ex Pro-Viva och Activel som vissa patienter kan ha god nytta av.

Hälsningar Per Karlén