Fråga - Endoskopi vid IBS?

Fråga:

Jag har haft problem med magen och tarmarna särskilt tjocktarmen. Läkarna har sagt att jag har IBS, så jag har ändrat mina kostvanor och har blivit bättre i magen. Men tjocktarmen trycker och gör ont och känns på ljumsken och min vänstra skinka och nedåt. Ibland när jag böjer mig till vänstra sidan så känns det som en klump.

Jag har haft besväret i ungefär 6 år och har varit hos flera läkare som har sagt att jag har IBS. Läkarna har undersökt magen med gastroskopi två gånger och har inte hittat något. Läkarna har tryckt på tjocktarms sidan och sagt att det är IBS (en annan läkare har sagt tarmfickor). Bör man inte kontrollera med endeskopi för att säkerställa?

Svar:

Hej!

Rekommendationen är att men alltid vid utredningen gör åtminstone rektoskopi (=undersökning av ändtarmen). Om patienten är över 40 år gör man koloskopi (=undersökning av hela tjocktarmen). IBS står för ”irritable bowel syndrome” och vi kallar det ofta funktionell tarmrubbning. Tarmens framförande funktion är rubbad. Diagnosen sätter man efter att man tagit upp en noggrann sjukdomsberättelse och uteslutit andra orsaker till besvären. De kriterier som man idag använder för diagnos är de s.k. Rome-III kriterierna

Återkommande besvär av smärta eller obehag i buken under minst 3 dagar per månad de senaste 3 månaderna, symtomdebut för minst 6 månader sedan och med minst två av följande tre karaktäristika:

 1. Lindring av besvären vid defekation

2. Försämring associerad med förändrad avföringsfrekvens

3. Försämring associerad med förändrad avföringskonsistens

Hälsningar Per Karlén