Fråga - Nikotin och öl i samband med Crohn

Fråga:

Är en 73-årig man som blev akut opererad p.g.a Crohn för fem år sedan (tarmvredsliknande symptom/stopp i tunntarmen), dock finns Crohn-eländet kvar och växer.
Har nog haft Crohn i omkring 50 år, men vid läkarbesök tidigare, i yngre år, alltid avfärdats med "nervös mage", "magkatarr", "stressmage" etc, så jag slutade söka läkare för min ständigt värkande mage. IBS/IBD var nog inte uppfunnet.
Jag slutade röka för c:a 40 år sedan, men har snusat av och till sedan dess.
Min fråga är: Har nikotin någon inverkan på Crohn? (Alltså inte nikotin via rökning, man får större dos nikotin genom snusning än rökning - det är känt).
Har slutat snusa ett flertal ggr med uppehåll på upptill två år, men har då snarare blivit sämre i magen. När jag började igen med en prilla då och då tyckte jag att det kändes en viss lättnad - mindre ont.
Är tacksam för svar. (Dock inte ett standardsvar att alla droger, även snus, alltid är skadligt och aldrig bidrar till något positivt).
En sak till, räknas öl som kolsyrad dryck? (Som ju bör undvikas).
Har tyckt mig märka att en öl (så kraftigt humlad som möjligt) till maten lugnar magen. Kan det vara så?

Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej!

Du frågar om snusning har effekt på Crohns sjukdom.

Tobaksrökningens kraftigt skadliga effekt på Crohninflammation är ju väl känd och visad i ett flertal studier. Skadlig effekt av endast snusning har dock inte kunnat påvisas. Det kan således vara så att det inte är nikotinet i sig utan andra icke nikotinprodukter som inhaleras som är skadliga för tarminflammationen.

Kolsyrad dryck kan ju för vissa ge gasspänningar men vanligtvis finns inga sådana restriktioner vid Crohns sjukdom. Det finns ingen anledning att förmoda att kolsyrade drycker skulle försämra tarminflammationen. Mår du bra av ölen så kan du dricka den.

Hälsningar Per Karlén