Fråga - Kramp i magen, uppblåst och diarre

Fråga

Hej jag har opererat mig för chrons sjukdom två gånger, för 5 år sedan. Har haft besvär med diarrer flera gånger per dag sedan dess.

Men inga inflammationer som visar på några prover. Nu har jag fått kramp i magen, var då till vårdcentralen, visade att sänkan var bra, men fick en kur cortison, som jag har ätit klart. Men blir fortfarande uppblåst, det går bra på förmiddagen men blir bara värre, värre under dagen. Det blir sån tryck så det blir jobbigt och bara vara uppe, det trycker upp mot bröstet så jag blir lät andfådd. Jag behöver verkligen hjälp, var till vårdcentralen och där stoppade dom upp en slang för att få ut gaserna. Men det gick inte, så dom skickade hem mig.

Vad kan jag göra? Och vad tror du det beror på? Äter laktosfritt, och inget som är gasbildande redan.

Hoppas på hjälp
Lena

Svar

Hej Lena!

Du är opererad för Crohns sjukdom vid 2 tillfällen men du berättar inte vilken del av tarmen som din sjukdom sitter i och vad man gjort för operation varför mitt svar inte kan bli så exakt.
Du har flera tecken på pågående inflammatorisk aktivitet, kanske också att det är halvstopp i tarmen av och till, och att du är i behov av såväl utredning som behandling.
Utredningen ska besvara frågan vilken del av tarmen som är inflammerad och hur mycket. Behandlingen ska syfta till att dels slå ut den pågående inflammationen, dels ge ett skydd från nya inflammationspåslag.

Du har av allt att döma en kvalificerad Crohnsjukdom som ska bedömas av mag-tarmspecialist. Om du inte redan har sådan kontakt som du kan knyta an till ska du be om remiss till sådan.

Hälsningar 
Per Karlén