Fråga - Finns det fler undersökningar som bör göras?

Hej,
Jag är en 54-årig kvinna som haft problem med magen till och från i 20 år. Det började då jag var gravid första gången då jag nästan hela graviditeten hade svår smärta i vä sida högt upp i magen och rikligt med blod i avföringen utan att de kunde hitta blödningskällan.

Detta har sedan återkommit med ojämna mellanrum genom åren. 
Jag har också haft långa perioder med svår diarre- upp till 10 ggr per dag- då dock utan magsmärta.

De senaste två åren har jag vid ca 6-7 tillfällen fått akut svår smärta i magen och kräkts mycket utan att detta varit som en "vanlig" magsjuka. Ett par gånger har jag då åkt in akut på sjukkhus där de inte gjort mer än väntat på att det värsta skulle lägga sig.

Efter ett av dessa tillfällen hade jag rejäl smärta högt upp till vä i magen flera månader efter kräkningarna. Coloskopi och gastroskopi gjordes utan att man såg något. 
Mellan de dåliga perioderna har jag känt mig normal i magen.

De senaste åren har jag fått uppblossande inflammationer i leder (senfästsen), bäckenleder, armbågar, knä och under fötterna.
Har nu sedan två månader varit konstant illamående. har återigen samma smärta höt upp till vä i magen- mellan revben och naveln. Mår mest illa efter måltid och har gått ner en del i vikt. Ser ibland blod i avföringen. Har nyligen gjort en gastroskopi som var ua och en datortomografi på buken som inte heller visade något. Prover på galla, lever och bukspottkörtel var ok.
Kan jag ha någon form av tarmsjukdom? Finns fler undersökningar som bör göras? Undrar själv över tunntarmen..

Mvh Maria

 

Svar

Hej Maria!

Mycket i din beskrivning pekar ju mot en inflammation i tunntarmen precis som du tänker. Misstanken är då i första hand att det rör sig om Crohninflammation ganska högt upp i tunntarmen som genom åren har gett upphov till blödningar och så kallade ”sub-ileus besvär” (med det begreppet menar man att det blir halvstopp i tarmen) med åtföljande smärtor och kräkningar.

Det är inte alltid man ser en lågaktiv Crohninflammation på en datortomografi av buken och fortsatt utredning bör inriktas mot Crohntanken. Här kan man, beroende på resurstillgång, välja mellan tunntarmsendoskopi eller magnetisk resonanstomografi av tunntarmen (MRT).

Om tillgång till tunntarmsendoskopi finns i närheten och kan fås snabbt skulle jag föredra att börja med den undersökningen. 
Låter märkligt att man inte kommit till diagnos efter så lång tid som 20 år!

Hälsningar
Per Karlén