Fråga- Fistlar och OP

Fråga:

UC vid 6 års ålder opad bort hela colin vid 11 års ålder. Fick ileostomi, fick opa tarmvred när jag hade stomi, den togs bort efter 1 år. Då gjordes en ira op. Har sedan dess inte sovit en hel natt på grund av täta toabesök. Fick barn vid 35 års ålder, är nu 40 år. Sedan 2 år tillbaka 4 fistlar som går ut mot slidan. Dom satte tråd, men jag stod inte ut med smärtan så den togs bort. Dom vill nu åter ge mig en stomi, men vad kan det hjälpa mina fistlar? Får nu gå på vårdcentral, den doktorn kan inget och förstår inte mina besvär. Han visste inte vad en ira op var. Hur kan jag få någon hjälp? Jag orkar inte mycket mer. Kirurgen skickade mig till vårdcentral för att jag inte vill opas. Bor i sthlm. Hjälp.

Svar:

Hej!

Du är opererad i unga år med borttagande av tjocktarmen=kolektomi och anläggande av tunntarmöppning på hudytan=ileostomi (ileum=sista delen av tunntarmen;stomi=öppning, i det här fallet tarmöppning). Efter ett år tog man bort ileostomin, sydde ihop huden och skarvade samman sista delen av tunntarmen med ändtarmen. Man skapade en ileo-rektal anastomos = IRA (rektum=ändtarm, anastomos=skarv). Det här är en mycket vanlig operationsmetod.

Du var 6 år när du sjuknade och det var 34 år sedan. På den tiden hade vi inte så många behandlingsmöjligheter som vi har idag. Du har nu utvecklat fistlar mellan tarm och vagina. Diagnosen är då med stor säkerhet inte ulcerös kolit utan Crohns sjukdom. Fistlar förekommer knappast vid UC. Fistlar mellan tarm och vagina innebär att det kan tömma sig luft och även tarminnehåll genom vagina. Har du utvecklat fistlar så har du inflammatorisk aktivitet och då ska du behandlas så att aktiviteten försvinner. När inflammationen är borta bedömer man hur dina symptom från fistlarna till vagina har utvecklats. I de flesta fall måste fistlarna opereras bort men det brukar inte vara något stort problem sedan man väl fått kontroll på inflammationen. Det är sedan givetvis viktigt att du har en fungerande underhållsbehandling så att inte inflammationen kan ta ny fart.

Du har en avancerad komplikation av Crohnsjukdomen och ska självklart behandlas av en kunnig och erfaren medicinsk mag-tarmläkare som ska ha samarbete med erfaren IBD-kirurg. Jag vet ju inget om dina medicinska behandlingar men det här som du beskriver kan med största säkerhet åtgärdas enligt ovan så att du slipper fistelplågan.

Hälsningar Per karlén