Fråga - Crohns Sjukdom och Azatioprin

Fråga:

Jag fick precis diagnosen Chrons sjukdom efter att ha krigat med vården i över ett år. Med ständig diarrée, 5-10 ggr om dagen och har rasat i vikt. När jag gjorde min koloskopi så satte läkaren in asacol, hade då inte fått något svar eftersom det var en mr röntgen som visade chrons. Pratade med en läkare från endoskopimottagningen igår. Han vill sätta in Azatioprin, om man googlar på det så förstår jag det som att det är en medicin med cellgifter i? Och det är ju en hel del, rätt så allvarliga biverkningar på det så jag känner mig helt ställd och chockad. Tar man den här i förebyggande syfte eller för att lindra symtomen? Sen jag fick börja med asacolen så har mina diarréer minskat med ca: 70-80% procent och jag har ett rätt så drägligt liv. Så är det för att lindra så känner jag att jag kan leva så som det är nu. Men är det i förebyggande syfte så kanske man måste ta den?

Jag känner mig livrädd och skulle behöva råd och hur man ska väga för och nackdelarna. Finns det någon annan medicin som inte innehåller cellgifter? Vad gör egentligen cellgifterna, hur kan dom hjälpa mot min sjukdom? Är det meningen att man ska äta en sån medicin under en lång tid?

Tusen frågor och tankar. Tacksam för svar.

Svar:

Först vill jag säga att du inte alls behöver vara livrädd eller skräckslagen. Idag kan man behandla nästan alla patienter till besvärsfrihet. Ambitionen är inte endast besvärsfrihet utan också att tarmslemhinnan ska vara helt utläkt. Inte alls försök att bagatellisera. Förstår mycket väl att du är ledsen och orolig. Nu skriver du inte om var i tarmen din sjukdom sitter vilket kan ha viss betydelse för svaret men jag tolkar det som att där fanns inflammation som man såg vid koloskopin, i själva tjocktarmen och/eller i sista delen av tunntarmen. Vidare tolkar jag det som att man också såg Crohnförändringar i tunntarmen vid MR-undersökningen. Eftersom du haft sjukdomen över ett år och den tycks vara ganska utbredd bör man behandla den aggressivt.

Azatioprin=Imurel är ett mycket gammalt läkemedel (faktiskt det sannolikt bäst dokumenterade medlet av alla idag använda läkemedel) med utomordentlig effekt hos flertalet patienter med Crohns sjukdom. Det största problemet är att ca 15 % av patienterna inte tål det av olika skäl. Man får då sluta och bi-effekterna försvinner. De flesta komplikationerna märker inte patienten av utan man ser t.ex leverpåverkan i laboratorieprover. Medlet har inte omedelbar effekt utan den kommer smygande och full effekt fås efter ca 3 månaders behandling. De flesta tål medicinen och har man då bra effekt så fortsätter man normalt under flera år. Effekten av Azatioprin är att den hämmar produktionen (som är en överproduktion) av vita blodkroppar i benmärgen. Den inflammerade tarmslemhinnan skriker efter nya vita blodkroppar som ska delta i inflammationskampen men medicinen minskar således tillflödet. Kroppens eget försvar mot inflammationen kan då vinna kampen och inflammationen slås ut. Den indiduella dosen måste provas ut och det är nödvändigt med regelbunden blodprovskontroll under medicineringen. I ditt fall kanske vi inte kan vänta så länge som 3 månader på effekt och man bör då överväga annan medicin, åtminstone under den här första tiden innan full effekt av Azatioprin. Det är inte tillräckligt att du mår  helt bra, inflammationen ska också vara helt utsläckt i slemhinnan så att du inte riskerar komplikationer i framtiden. Du behöver mycket information så här i början och den kan behöva upprepas. Läkare och sköterskor vid den mottagning du går på kan ge dig den informationen och du kan även söka dig till Mag-och tarmförbundet som har mycket kunskap och erfarenhet.

Mvh

Per Karlén