Fråga - Vad beror mina symptom på

Fråga:

Hejsan, jag är en tjej på 20 år som har haft problem med magen sen jag var 13 år för jag blev mobbad i skolan men sen fem år tillbaka har smärtan blivit annorlunda och avföringen konstig. Jag har varit till vårdcentralen och dom tog massa blodprov, avföringsprov, fått göra både koloskopi och rektoskopi och min ändtarm var ca 10 cm inflammerad men tjocktarmen var fin. Men inget hände efter de, dom vet inte vad det är för fel på mig.

Jag har ofta ont i nedre delen av magen i perioder, ibland i mellangärdet med en tom och illamående känsla. Min avföring är mycket varierande från lös till lite små hård, från gult till svart, blod och slem. (Slem har nyligen börjat komma oftare än blod)

I min familj finns det både Ulcerös kolit och Crohns.

Jag vet inte vad jag ska göra, om jag ska gå tillbaka till vårdcentralen eller om jag ska låta det bara vara.

Svar:

Hej!
Man har konstaterat att du har inflammation i ändtarmen. Du har blodtillblandad avföring. Du har haft besvären länge och du har inflammatorisk tarmsjukdom i släkten.
Detta talar för att du har drabbats av inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen kräver behandling och i de allra flesta fall lyckas man att med medicinsk behandling nå utläkning av inflammationen. Om sjukdomen endast omfattar ändtarmen klarar man sig oftast med behandling direkt i slemhinnan i ändtarmen (lokalbehandling eller topikal behandling brukar det kallas) med stolpiller eller om inflammationen går högre upp med små lavemang (klysma). Den verksamma medicinen i dessa produkter är 5-aminosalicylsyra=5-ASA som kan heta t.ex Asacol, Mesasal eller Pentasa) eller kortison (Prednisolon).
Du ska be din läkare på vårdcentralen att skicka remiss till mag-tarmspecialist som bedömer hela bilden, informerar dig och sätter in behandling.

Hälsningar  Per Karlén