Fråga - Röd avföring

Fråga:

Hej!
Jag är en 26 år gammal man som har problem och har haft en del problem med min mage och min tarm. Nu idag när jag skulle på toaletten så var min avföring grönbrun och röd. Det röda såg ut som blod runt omkring flytande runt avföringen och inte i avföringen vilket oroade mig väldigt. Har även smärtor just nu.
Mvh

Svar:

Hej!
Blod i avföringen måste alltid utredas!
I de flesta fall ger en blödning från nedre delen av tjocktarmen tydligt rött blod i tarminnehållet och blödningen är odiskutabel och bör leda till undersökning av tarmen med endoskopi. Detta innebär att en fingertjock, styrbar slang med en stark ljuskälla i spetsen förs upp genom tarmen från analöppningen. Insidan av tarmen kan då ses på en bildskärm och blödningskällan kan på det sättet identifieras.
Åtgärden blir helt beroende på fyndet. En polyp (utväxt i slemhinnan i tarmen) kan enkelt tas bort med hjälp av endoskopiinstrumentet. Inflammation i tarmslemhinnan kan behandlas med mediciner för att nämna några vanliga orsaker till blödning.
Risken för att blödningen skulle komma från en elakartad tumör är ju i din ålder extremt ovanlig.
Om det finns tveksamhet om det röda verkligen är blod kan detta enkelt undersökas med ett prov från tarminnehållet (F-Hb).
Om blödningen kommer från de övre delarna av tarmen kan färgen vara mer mörkröd eller svart och om det rör sig om långsam blödning som endast släpper ut enstaka droppar av blod ses ofta inte blödningen för ögat och F-Hb som är mycket känsligt kan då användas.
Med endoskopiinstument enligt ovan kan hela tjocktarmen och sista delen av tunntarmen undersökas. Undersökningen kallas koloskopi (kolon=tjocktarm; skopi=undersökning med endoskopiinstrument).
Min rekommendation är således att du snarast uppsöker din vårdcentral och berättar om dina problem så startar utredningen.

Hälsningar Per Karlén