Fråga - Orolig, förstoppad, utslag - cancer?

Fråga:

Hej!

Nu behöver jag lite er hjälp. Jo det är så att igår så var jag iväg, mådde toppen hela dagen framtills kvällen. Vi satt på en restaurang och åt. Bredvid satt en tjej som sa att hon mådde illa, inget som jag senare tänkte på. När vi satt på tåget hem blev jag allmänt nervös fick smärta i hela magen, hade verkligen ett behov av att gå på toa. Blev även lite illamående. När jag kom hem lade jag märke till att jag hade diarre, var på toa sisådär två gånger. Sedan släppte smärtan lite och illamåendet. Vill tillägga att jag inte kräkts. Hela veckan har jag känt mig allmänt trött, framför allt trött i ögonen och frusen. Jag har inte haft någon feber. Inte igår heller. Idag vaknade jag, lite smärtor som vandrar i magen men inga allvarliga smärtor. Inget illamående. Jag är hungrig och kan äta. Mår allmänt bra, ej yr eller febrig.

Nu är det såhär.. Jag har haft problem med min mage i ett halvår, framför allt med förstoppning. Sökt hjälp för mörk avföring, nästan svart, slemmig gul avföring, lite ljusare avföring. Tagit prover, som sett bra ut. Gjort en rektoskopi undersökning, där doktorn trodde jag hade en inflammatorisk tarm. Fått en remiss då jag ska göra gastroskopi. Jag har varit rädd för att min hud varit gul, igår blev jag rädd för att jag hade lite små lila och röda prickar under huden precis vid vecken vid fingrarna. Så jag trodde jag hade blodförgiftning för att jag fick plötsliga diarrer osv..  Jag har rädd att jag har cancer..

Jag vet verkligen inte vad det här kan vara och jag blir orolig för varje dag som går. Nu till min fråga och det är ingen lätt fråga. Vad tror ni det kan vara? Jag är väldigt trött på att det ska vara såhär nu.. mår psykiskt dåligt över att jag inte får veta vad det är som är fel?

Svar:

Hej!

Det är inte så lätt att dra några slutsatser angående diagnos av det du berättar. Du säger att du genomgått en rektoskopi (undersökning av ändtarmen) och att tarmen var inflammerad. Om så är fallet bör hela tjocktarmen undersökas (koloskopi) med vävnadsprover. Om ändtarmen var inflammerad togs sannolikt vävnadsprover som kan hjälpa till att förstå diagnosen. Du bör i samband med fyndet av inflammation i tarmen fått information om vad doktorn trodde att det kunde röra sig om för typ av sjukdom. När du har gjort din gastroskopi (undersökning av matstrupens, magsäckens och tolvfingertarmens slemhinnor) bör du sitta ned tillsammans med din mag-tarmdoktor för en sammanfattning av utredningen med diagnos om möjligt, hur man kan gå vidare eller behandla. Jag förstår att du är trött på att tarmen inte fungerar normalt och att det ger dig oro. Inget av det du berättar ger dock anledning att tro att det skulle vara cancer.

Hälsningar

Per Karlén