Fråga - Min son får ingen hjälp

Fråga:

Min 20-åriga son har haft problem med magsmärtor i 1,5 år och varit hos div. Läkare och gjort alla möjliga undersökningar utan att de hittar något fel och de hjälper honom inte med någon behandling eller symptomlindring. Symptomen är dagliga magsmärtor men som i skov blir så kraftiga att han bara viker sig dubbel och skakar. I våras var han inlagd på sjukhus och då hittade inflammation i tarmen och clostridium difficile han fick då Flagyl i 14 dagar och blev lite bättre ett tag för att sedan bli sämre igen. Hans läkare sa att hans magpåroblem inte hängde ihop med Clostridierna för att de skulle vara borta nu och inflammationen skulle enbart ha berott på clostridierna och behövde inte följas upp. Han är helt förtvivlad för han får ingen hjälp och kan idag inte leva ett normalt liv på grund av sina smärtor. Ska tilläggas att han har gått ner mycket i vikt och ve rkar inte ta upp näring. Får ont när han försöker sig på fysisk aktivitet. Han har ätit skonkost minus mjölk och gluten i över ett år. Vi är helt förtvivlade och undrar vad vi ska ta oss till. Hur kan man få komma till en specialist på ett annat sjukhus?

Svar:

Hej!
Din son har ju helt handikappande besvär och ska då givetvis bedömas av en specialist i mag-tarmsjukdomar om det ännu inte blivit gjort.
Du skriver inte vilka utredningar som företagits men det blir tämligen omfattande utredningar som kan inkludera en noggrant upptagen sjukhistoria, kroppsundersökning, provtagning från blod och avföring, gastro- och koloskopi(undersökning av matstrupe, magsäck, tolvfingertarm och tjocktarm) mm.
Man ska inte börja med glutenfri kost innan utredning har gjorts. Behandlingen vid celiaki(=glutenöverkänslighet) är ju just glutenfri kost och har man börjat med sådan kommer tarmslemhinnan att bli normal och utredningen kommer inte att kunna påvisa eventuell sjukdom. Man måste då provocera med normalkost i minst 3 veckor, helst längre tid, innan utredning.
Be att läkaren på vårdcentralen skriver en remiss till mag-tarmspecialist för utredning. Har din son redan varit hos specialist och inte blivit hjälpt kan han begära att få en så kallad ”second opinion-bedömning” av annan specialist.

Hälsningar Per Karlén