Fråga - Diarre, trötthet och buksmärtor

Fråga:

Jag är en kvinna på 46 år som har gjort div tarm undersökningar på mag o tarm och har varit sjukskriven en hel del pga diarrér både blodiga och oblodiga vissa dagar går jag på toan 10 gånger el mer samt mycket trött och buksmärtor. Först sa läkarna att jag hade microskopisk kolit sen utan förvarning fick jag en annan läkare som ändrade symptomen till chrohns fick då entorcort som jag skulle ta 3 tabletter om dagen i 6 mån...dom värsta besvären lättade sen skulle jag trappa ner till 1 tablett om dagen & fick även utskrivet loperamid... och efter 8 veckor ringer läkaren till mej och säger att jag har IBS och samtidigt meddelar att v-centralen tar över mej nu...det gjorde dom i maj i år & Visst magen har varit lugnare...men jag slutade även ta entorcort.

Men nu har mina blodiga vattniga diarrér kommit tillbaka har ringt v-centralen och de säger att jag inte ska bry mej om det! Är mycket trött, frusen, kan dricka mer än 3-liter vatten om dagen tror att jag är uttorkad så vad ska jag göra? ska jag lyssna på v-centralen och inte bry mej eller?

Svar:

Vid vare sig mikroskopisk kolit eller IBS förekommer blod i tarminnehållet! När du nu har blod upprepat så måste detta ges en förklaring. Givetvis är det en fråga för specialisten i mag-tarmsjukdomar som igen bör undersöka tarmen och ge dig förklaring, diagnos, information och föreslå lämplig behandling.

Hälsningar

Per Karlén