Fråga - Blod i avföringen

Fråga:

Hej,
Jag har länge haft problem med min mage. Ganska ofta blir den hård och uppsvälld. Detta även om jag minskar fibrer/kolhydrater. Mejeriprodukter har jag uteslutet helt (även de laktosfria produkterna) och det mår min mage bättre av.
Jag fick blod i avföringen första gången för ca 1 månad sedan. En gång var det lite, men de andra gångerna färgades hela vattnet i toan rött. Jag uppsökte VC och hon trodde jag var förstoppad (vilket jag är till och från, min mage är och har alltid varit väldigt trög) och att det var därför jag blödde. Jag fick lite medicin för att göra avföringen lösare. Nu har jag tagit den ett tag och den har väl hjälpt lite grann. Nu har jag dock fått massa blod i avföringen igen, så mycket att vattnet i toan färgades rött (igen)
Vad ska jag göra? Ska jag söka akut läkarvård nästa gång det kommer så mycket blod? Eller ska jag vända mig till VC igen och be dem undersöka saken noggrannare?
MVH

Svar:

Hej!
Blod i avföringen ska alltid utredas! Man får aldrig förutsätta eller tro om vad det kan vara utan att undersöka. Din läkare på vårdcentralen borde ha gjort en undersökning av tarmen eller skickat dig för sådan undersökning.
Nu har du haft blod igen och givetvis ska det utredas varifrån detta blod kommer. Visst kan det vara så enkelt som att det spricker upp i analkanalen på grund av att tarminnehållet är hårt men då vet man det och då ska det åtgärdas. Om det nu återkommer kan det möjligen vara begynnande inflammatorisk tarmsjukdom men också mycket annat som kan åtgärdas.
Sök din vårdcentral igen och be om remiss för undersökning av tjocktarmen.

Hälsningar Per Karlén