Fråga - Akut diarré

Fråga:

Hej!
Jag fick i maj 2012 problem med magen. Det började med akut diarré(sökte och fick svaret inflammerad tarm av läkaren) och sedan dess har jag haft problem med magen. Framför allt gick jag från normal avföring 1 gång/dag till mindre "lortar" 3-4 ggr/dag. Nu är det 1-3 ggr/dag som gäller. Jag har hela tiden haft blod i avföringen då och då, men det har jag haft även när jag var yngre, då troligtvis pga hemorrojder. Det senaste året, ungefär, har jag dock haft problem med mycket slem i avföringen. Det är oftast på morgonen som jag märker av det. När jag ligger ned/sitter är det inga problem att fisa men när jag ställer mig upp kan jag inte fisa utan att det kommer ut en lös vätska, o det här kommer alltid först i toaletten innan själva avföringen. Vätskan brukar vara brun eller lite röd om det är blod i. Dessutom är det svårt att spola bort den här sörjan, det ser ungefär ut som sirap i toaletten.

Borde jag söka för detta? Det är ju lite störande ibland när jag inte kan släppa mig och det kan även inträffa på kvällen. Tycker ibland att det blir bättre när jag äter "bra mat". Mår bra i övrigt. Jag har magproblem i släkten, även om jag inte tror att någon fått en diagnos.

Svar:

Hej!
Vid förekomst av blod från tarmen måste blödningskällan alltid identifieras. Man kan aldrig nöja sig med att tro varifrån blodet kommer.
Det du beskriver talar ju starkt för att du har inflammation i tarmen. Du bör absolut söka för att bli undersökt.

Hälsningar Per Karlén